Cursussen & verblijf in Orval

Cursussen & verblijf in Orval

Alle cursussen in Orval zijn inclusief verblijf. We hopen dat de volgende informatie bijdraagt tot een aangenaam verblijf.

La Ferme du Bois-le-Comte
La Ferme du Bois-le-Comte is een eeuwoude hoeve die in 1996 door het Oost West Centrum vzw aangekocht is, met de wens de schoonheid en de kracht van deze plek te behouden en te laten groeien. Sindsdien hebben tientallen handen de hoeve tot een uniek verblijfscentrum verbouwd - met respect voor de authentieke sfeer.

We willen in La Ferme du Bois-le-Comte een plek aanbieden waar mensen zich kunnen herbronnen en anderen kunnen ontmoeten. Eén van onze doelstellingen is om in het dagelijkse leven hier ter plekke de verbinding tussen hemel (spiritualiteit / energetische principes) en aarde (materie / ecologisch leven) vorm te geven en de mensen die bij ons komen daar ook toe uit te nodigen. Die verbinding vinden wij met name terug in de macrobiotische levensvisie (macrobiotiek betekent voor ons: de kunst een groot leven te leiden, in harmonie met de aarde en de kosmos). Een evenwichtige, volwaardige, natuurlijke keuken is voor ons een belangrijke hulp om een vrij en gelukkig leven te creëren.

Deze plek wordt gedragen door een aantal mensen die ter plekke wonen of verblijven, lange-termijnvrijwilligers, werkstudenten, free-lance medewerkers, vaste en losse vrijwilligers, en mensen die niet allemaal praktisch meewerken maar ons wel financieel of anders steunen.
We ontvangen het hele jaar door mensen; Oost West Centrum-cursisten, andere groepen, individuele gasten, bedrijven, scholen, ... Het Oost West Centrum is een non-profit vormingsorganisatie die cursussen organiseert rond natuurlijk leven en spiritualiteit.

Uitgebreide informatie over de accommodatie kan je vinden op boislecomte.be.

Maaltijden & drank
De maaltijden worden met zorg door ervaren koks bereid. Alle ingrediënten zijn van biologische teelt. De maaltijden zijn rijkelijk, lekker en evenwichtig. Bij de bereiding wordt rekening gehouden met de energetische kwaliteiten van de voedingsproducten. Suiker wordt niet gebruikt. Er worden standaard geen dierlijke producten verwerkt in de maaltijden. Zuivelproducten (zoals melk en yoghurt) zijn beschikbaar bij het ontbijt. Met dieetwensen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden als deze vooraf gemeld zijn en haalbaar zijn.
Water, driejarenthee, kruidenthee en granenkoffie zijn doorlopend verkrijgbaar en in de prijs inbegrepen. Bij het ontbijt wordt op vraag en als dat past binnen het cursusprogramma ook echte (bio-)koffie geserveerd. Theekoekjes worden voorzien tijdens de voormiddag- en namiddagpauze. Een schuimende Orval en andere, biologische dranken en snacks zijn te verkrijgen. Zelf drank meebrengen is niet toegelaten.

Slaapaccommodatie
De slaapaccommodatie bestaat standaard uit drie- tot vierpersoonskamers, meestal met stapelbedden. Elke kamer heeft eigen sanitair. We hebben ook een aantal mooie één- en tweepersoonskamers. De extra kost hiervoor is € 26 per nacht per kamer.
De meeste tweepersoonskamers hebben enkele bedden die gemakkelijk tegen elkaar geschoven kunnen worden. Als je een kamer alleen of met twee wil, reserveer die dan zo snel mogelijk. Een tweepersoonskamer kan je enkel met z'n tweeën reserveren.
Het supplement voor de kamer kan je ter plekke betalen of tegelijk met het cursusgeld storten. Op dit bedrag zijn geen kortingen van toepassing.
In het zomerseizoen (mei-oktober) kan je ook kamperen, de prijs blijft hetzelfde. Het aantal kampeerplaatsen is beperkt, dus vooraf reserveren is nodig.

Handdoeken, een kussensloop, een onderlaken en een slaapzak of dons of bovenlaken breng je best mee van thuis. (Een lakenpakket is ook te huur voor € 10, een handdoek voor € 2, voor beide samen betaal je ook € 10). Dekens zijn beschikbaar op de kamers. Gebruik van laken en kussensloop is altijd verplicht, ook bij gebruik van een slaapzak.
Proper in en uit
Bosgrond geurt heerlijk, maar maakt ook veel vuil. Wij vragen je in de kamers, de traphal, de gangen en de groepsruimtes geen schoenen te dragen. Je kunt ze inruilen tegen zelf meegebrachte pantoffels en de schoenen op de voorziene schoenrekken aan de inkom achterlaten.

Ecologische producten
Alle water komt rechtstreeks uit de bron. Het vervuilde water wordt in een zuiveringsinstallatie ter plekke gezuiverd. We tuinieren ook biologisch. Mede daarom gebruiken we enkel ecologische onderhoudsproducten. Wej nodigen ook jou uit rekening te houden met de natuurlijke kringloop en bij voorkeur ecologisch afbreekbare zepen en shampoos mee te brengen.

Betaling
Bar, beddegoed en andere extra's kan je ter plekke cash betalen. Betalen met betaalkaart of creditcard kan niet. De dichtstbijzijnder geldautomaat is in Florenville, op 12 km van La Ferme du Bois-le-Comte.

Af van afval
We vermijden wegwerpverpakkingen en sorteren afval. We vragen je om afval in de daarvoor voorziene containers naast de garage rechts van het huis te deponeren.

Dierenpark
Huisdieren zijn niet toegelaten.
We hebben zelf pony's, paarden, een border collie en poezen (de hond en de poezen mogen het huis niet in).

Telefoon
GSM (mobiele telefoon) werkt hier niet altijd (afhankelijk van de provider; als je even de heuvel op loopt lukt het meestal wel). We willen het domein graag zoveel mogelijk GSM- en stralingvrij houden en vragen daarom om je GSM beperkt en indien mogelijk enkel voor noodgevallen te gebruiken. Zet hem aub in elk geval 's nachts en tijdens de cursussessies uit.
Je kan ook gebruik maken van de telefoon bij het onthaal.

Als je het telefoonnummer van het secretariaat doorgeeft aan anderen, vraag hen dan om enkel in geval van nood via dit nummer te bellen. Tijdens de openingsuren van het secretariaat (ma/vr 9u30-11u30) zit jij zelf in de cursus, daarbuiten is bereikbaarheid niet gegarandeerd.
Als je om een of andere reden goed bereikbaar moet zijn tijdens je verblijf, contacteer ons dan vooraf zodat we samen iets kunnen regelen.

Erop uit
De omgeving biedt tal van uitstapmogelijkheden. Ter plekke vind je wandelkaarten (uitleenbaar) en een map met toeristische informatie. Voor stafkaarten en inlichtingen kan je op het secretariaat terecht.
De hoeve biedt ook een huis voor gasten. Wil je er een dagje tussenuit, heb je even nood aan lucht en natuur, aan energie en inspiratie, of kom je als cursist graag een dagje vroeger toe of blijf je graag een dagje langer om een en ander ruimte te kunnen geven... welkom. Kijk op de site voor info en prijzen (www.boislecomte.be).

Reisinfo
La Ferme du Bois-le-Comte ligt in het uiterste zuiden van België, op een kleine 200 km van Brussel (vanuit Brussel iets minder dan twee uur rijden bij vlot verkeer en normale snelheid).
Met de auto neem je de E411 Brussel-Namen-Luxemburg, afrit 26 Neufchâteau, in Neufchâteau richting Florenville, in Florenville tot aan de markt, aan kruispunt voorbij de markt linksaf en direct rechts meedraaien richting Orval (8km). Bij het kruispunt aan de abdij in Orval rechtsaf richting Villers-devant-Orval tot in het dorp. Vanaf hier graag traag rijden a.u.b. Voorbij de kerk rechtsaf naar boven, eerste straat linksaf, altijd rechtdoor (steeds de linkse lagergelegen weg volgen) tot het einde van de verharde weg (ongeveer 2 km). Bois-le-Comte is een grote hoeve op de linkerkant (ingang: voorbij het gebouw, de 1ste deur links). Aub traag rijden in het dorp en de omgeving ervan, uit respect voor onze buren. Zo geniet je ook meer van dit prachtige stukje weg!

Om ecologische redenen willen we je sterk aanmoedigen om zoveel mogelijk samen te rijden met medecursisten. Mail of bel ons (kort voor de start van de cursus) voor een deelnemerslijst.

Met de trein. Er is een trein om de 2 uur over Brussel via Libramont naar Florenville. (Binnen België is een rail pass wellicht de goedkoopste manier om met de trein te reizen. Je kan er een kopen aan het loket van elk station.)
In Florenville kan je aansluitend de bus nemen tot in Villers-devant-Orval. De laatste bus (lijn 24) vertrekt op weekdagen om 16u11 of 17u (aankomst Villers 16u29 of 17u20) en op zondag om 17u50 (aankomst Villers 18u06). Van Villers is het nog 2km stappen. Een taxi kost ongeveer € 20 (061-31 23 91 of 0495-57 71 02). Je kan ook met een medecursist afspreken om je op te pikken aan het station; iedereen die met de auto komt, moet sowieso over Florenville, dus het is meestal maar een kleine moeite.

 

OWC - Cursussen & verblijf in Orval