Vanaf het begin

Vanaf het begin

Oost West Centrum is uit 'Het Voedselcollectief' gegroeid. Het Voedselcollectief was zelf in het begin van de jaren '70 ontstaan uit de werking van Elcker-Ik Antwerpen. Het produceerde en verkocht eerlijke voedingsproducten en organiseerde natuurvoedingskooklessen.

De verschillende pioniersactiviteiten van het Voedselcollectief groeiden flink. Daarom werden ze in november 1978 ondergebracht in aparte organisaties en bedrijven: een winkel, bakkerij, restaurant, verdeelcentrum,... Alle vormings- en informatie-activiteiten werden gegroepeerd in een nieuwe vzw (Stichting, voor de Nederlanders): Oost West Centrum.

Ook Oost West Centrum groeide. Er kwamen grotere activiteiten op het programma. Jaarlijkse zomerkampen bijvoorbeeld, met klinkende internationale namen, zoals yoga-leraar Masahiro Oki Sensei, Aveline Kushi, Bill Tara, Marc Van Cauwenberghe, Jon Sandifer, ... Er kwamen ook meer en meer cursussen rond macrobiotisch koken en leven, en in 1981 werd gestart met het ‘Kushi Instituut’. Hierin werden de gevorderde lessen macrobiotiek gegroepeerd.

Vanaf 1991 werd Oost West Centrum door de Vlaamse overheid erkend en een stukje gesubsidieerd als vormingsorganisatie. In de jaren '90 werd het programma ook ruimer en diverser. Verschillende vormen van dans, lichaamswerk en natuurlijke therapieën vulden het bestaande aanbod aan. Naast de intensieve cursussen macrobiotiek startten ook andere jaartrainingen en opleidingen.

In december ’96 kocht Oost West Centrum een prachtige honderdjarige boerderij aan in Orval: la Ferme du Bois-le-Comte. De hoeve werd uitgebouwd tot een ecologisch cursuscentrum. Lieve en Luc De Cuyper, beiden sinds 1991 verbonden met Oost West Centrum, wonen er sinds 2001 met hun gezin en stellen het centrum open voor groepen en gasten. Alle residentiële cursussen van Oost West Centrum vinden plaats in Orval. De andere cursussen vinden plaats in Antwerpen en Leuven, of in samenwerking met andere organisaties ook op andere plaatsen in België.

Voor Antwerpen werd 2008 een jaar van grote vernieuwing: na jarenlang zoeken vonden en kochten we een prachtig, ruim en licht pand in de Van Schoonbekestraat, waar we al onze Antwerpse activiteiten onder één dak konden samenbrengen.

De volgende mijlpaal kwam er in 2015: Oost West Centrum werd door de Vlaamse overheid erkend als gespecialiseerde vormingsinstelling, met als thema 'gezondheidseducatie'.

OWC - Vanaf het begin