Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk

Extra helpende handen zijn altijd erg welkom. Je kan op veel verschillende manieren meehelpen, kijk even of er iets is wat bij jouw talenten en interesses past. Alle taken staan open voor mensen van alle leeftijden die zin hebben in vrijwilligerswerk en interesse in gezond en natuurlijk leven.

In Orval kan je in ruil voor kost en inwoon twee dagen tot verschillende weken meewerken in de keuken, de tuin en binnenshuis.  Het eten is bio, vers en vegetarisch, overnachting in tweepersoonskamers. Meer info en een aanmeldingsformulier vind je op www.boislecomte.be.

In Antwerpen werken al een tiental vrijwilligers op regelmatige basis mee in ruil voor cursuskorting. Je kan als vrijwilliger occasioneel meewerken (bijvoorbeeld op een open deur dag) of regelmatig (gaande van een uurtje tot meerdere dagen per week).  Kom je graag met anderen in contact , dan is cursusonthaal misschien wel iets voor jou.  Mensen die liever achtergrondwerk doen, kunnen zich ook aanmelden voor andere taken: de lokalen inkleden, meehelpen op een open deur dag, copiëren, post wegbrengen, boodschappen doen,… We verwachten van jou dat je enthousiast bent over onze missie en visie, dat je oog hebt voor duurzaamheid, dat je eerlijk en op tijd bent.

1. CURSUSONTHAAL
Het onthaal is vooral 's avonds en in de weekends, wanneer de cursussen doorgaan. Taken hierbij zijn: deur openen, eventueel thee zetten, de lokalen checken, verwarming aanzetten (op voorhand), eventueel copies maken als de lesgever er om vraagt, betalingen (controleren en eventueel nog ontvangen), mensen wegwijs maken, vragen beantwoorden van cursisten, eventueel afsluiten. Dit kan op regelmatige basis (bijvoorbeeld een vaste avond per week of een vaste weekendvoormiddag per maand) of op losse basis (af en toe, onregelmatig).

2. RONDE VAN ANTWERPEN
We verspreiden maandelijks folders op vaste plaatsen in Antwerpen. Er zijn een aantal vaste routes die overdag (ivm openingsuren van winkels/centra) gedaan kunnen worden. Dit kan op regelmatige basis (maandelijks) of op losse basis.

3.  INKLEDING LOKALEN
Voor mensen die graag creatief zijn met natuurlijke / duurzame materialen: lokalen opfrissen met planten, doeken, posters, ... Maandelijks mag er een ander accent gelegd worden.

4. PROJECTEN
Mee helpen op  open deur dagen en events: zowel achtergrond- als voorgrondwerk.

5. KOOKKLASMANAGER
De kookklasmanager draagt zorg voor de kookklas voor en na de kooklessen. Deze zorg bestaat uit: inventaris maken van het materiaal, ingrediënten bestellen en ophalen bij de natuurwinkel, producten checken (vervaldatum), kasten proper houden, koelkast schoonmaken en ontdooien indien nodig, bijhouden of de kookklas na een kookles ordelijk opgeruimd wordt achtergelaten. De kookklasmanager assisteert eventueel tijdens kooklessen.  Als je de taak op je wil nemen verwachten we wekelijks engagement. Je kan je eventueel ook opgeven als assistent voor kooklessen en dat kan bijvoorbeeld tweewekelijks of op losse basis.

6. OVERIGE TAKEN
Bijna dagelijks kunnen we hulp gebruiken bij verzendwerk (enveloppen vullen, adresetiketten kleven, post wegbrengen).
Tweewekelijks kunnen we hulp gebruiken bij materiaalbeheer (materiaal checken en indien nodig aanvullen) en het ordelijk houden van onze ruimtes.
Maandelijks kunnen we hulp gebruiken bij kopieerwerk, boodschappen doen en het plooien van folders voor de verschillende cursussen en workshops.

Ook stagiairs (horeca, voeding, gezondheid, sociale sector, administratie, bedrijfsbeheer) kunnen stage lopen binnen onze organisatie, zowel in Antwerpen als (ter plekke verblijvend) in Orval. Contacteer ons voor info en mogelijkheden.

Je helpt ons ook door het Oost West Centrum bij anderen bekend te maken, ons te signaleren waar we folders kunnen leggen of zelf folders neer te leggen in jouw buurt.

Dankjewel!

OWC - Vrijwilligerswerk